Waarom worden zeeschildpadden bedreigd?

 

De Internationale Unie voor het behoud van de natuur en de natuurlijke hulpbronnen (IUCN) heeft vijf belangrijke gevaren voor zeeschildpadden vastgesteld: 

 

  • Visserij: vrijwel overal ondervinden zeeschildpadden de gevolgen van visserij, vooral door beuglijnen, drijfnetten en sleepnetten. De ernstigste gevolgen zijn dood door verstrikking, verwoesting van habitat en veranderingen in de voedselketen.

 

  • Directe vangst: zeeschildpadden en hun eieren worden overal ter wereld door mensen gedood voor voedsel en voor producten zoals olie, leer en het schild.

 

  • Kustontwikkeling: de habitat van zeeschildpadden wordt aangetast en verwoest door kustontwikkeling. Dit omvat veranderingen in zowel de kustlijn als de zeebodem, zoals aantasting van broedstranden, uitbaggering van de zeebodem, verkeer van vaartuigen, bouw en verandering van de vegetatie.

 

  • Vervuiling: plastic, weggegooid vistuig, bijproducten van petroleum en ander afval schaden en doden zeeschildpadden doordat zij dit inslikken en hierin verstrikt raken. Lichtvervuiling verstoort het broedgedrag en veroorzaakt sterfte onder schildpadbaby's doordat ze van de zee worden weggelokt. Chemisch vervuilende stoffen kunnen het immuunstelsel van zeeschildpadden verzwakken, zodat ze vatbaar worden voor ziekten.

 

  • Klimaatverandering: klimaatverandering vergroot de frequentie van extreme weergebeurtenissen, die leiden tot verlies van broedstranden en andere wijzigingen in belangrijke habitats van zeeschildpadden en fundamentele oceanografische processen. Dit kan van invloed zijn op de natuurlijke geslachtsverhouding van babyschildpadden en vergroot de kans op de uitbraak van ziekten onder zeeschildpadden.

 

 

Verwoesting van strand - Beachcare.org

Lederschildpad als bijvangst - Tamar IBAMA

 

 

Wat is uitsterven?

Een plant of dier sterft uit wanneer het laatst levende exemplaar van zijn soort doodgaat, zodat deze voor altijd van de aarde verdwenen is. Als het moment ooit komt dat de laatste groene zeeschildpad op aarde sterft, dan zal dit dier onze wereld nooit meer verfraaien.

Al miljoenen jaren lang sterven soorten uit. Dat is een natuurlijk deel van het evolutieproces. Bijvoorbeeld de meeste soorten die bestonden in de tijd van de dinosauriƫrs, zijn nu uitgestorven. Veel soorten raakten waarschijnlijk uitgestorven vanwege plotselinge geologische of klimatologische veranderingen, mogelijk vanwege een grote vulkaanuitbarsting of omdat een gigantische meteoor de aarde trof.

Maar tegenwoordig sterven soorten uit vanwege plotselinge veranderingen die worden veroorzaakt door mensen. Door vernietiging van habitat, vervuiling en overconsumptie nemen de aantallen van bepaalde soorten sneller af dan ooit tevoren in de geschiedenis. Dit verlies van soorten tast de diversiteit van het leven op aarde aan en door een verlies van diversiteit kan al het leven kwetsbaar worden.
Het bovenstaande komt van de uitstekende website van de Caribbean Conservation Corporation.