Bonaire's Zeeschildpadden

 

Op Bonaire leven drie van de zeven soorten zeeschildpadden ter wereld. Groene zeeschildpadden en karetschildpadden zie je het hele jaar door en onechte karetschildpadden komen doorgaans alleen in het broedseizoen.

 


Soorten zeeschildpadden op Bonaire

 

Groene zeeschildpad (Chelonia mydas)

 

Groene zeeschildpad - Robert van Dam


De groene zeeschildpad heeft een ronde kop. De platen van het schild (hoornplaten) overlappen elkaar niet en de rand van het schild (kopborststuk) is glad en vaak geschulpt (maar niet getand) aan de achterkant van het lichaam. Groene zeeschildpadden kunnen wel 230 kg zwaar worden, maar op Bonaire zijn de meeste veel kleiner. Bonaire heeft het hele jaar door een jonge en jongvolwassen populatie, terwijl volwassen schildpadden meestal alleen in het broedseizoen aanwezig zijn. 
 

Jonge groene zeeschildpad. Let op zijn ronde kop - Andy Uhr

 


 

Karetschildpad (Eretmochelys imbricata)

 

Kop van een karetschildpad – let op de snavelachtige bek - foto Susan Porter

 

De karetschildpad heeft een puntige kop met een snavelachtige bek. Zijn hoornplaten overlappen elkaar en de rand van het kopborststuk is aan de achterkant van het lichaam getand. Karetschildpadden kunnen 85 kg zwaar worden. Bonaire heeft het hele jaar door een jonge en jongvolwassen populatie, terwijl de meeste volwassen schildpadden alleen in het broedseizoen aanwezig zijn.

 

Karetschildpad - foto Doug Cohen

 

 


 

Onechte karetschildpad (Caretta caretta)

 

Onechte karetschildpad - Irena da Cunda

 

De onechte karetschildpad heeft een grote kop die breed en driehoekig van vorm is. Het schild zit vaak vol zeepokken. Zijn voorpoten zijn relatief kort in vergelijking met andere soorten. Onechte karetschildpadden kunnen 200 kg zwaar worden. De onechte karetschildpadden die op Bonaire voorkomen zijn vrijwel altijd volwassen. 

 

Onechte karetschildpad - Marlene Robinson

 


 

Gedetailleerde informatie over alle zeeschildpadsoorten in het Caribische gebied is te vinden op www.widecast.org/Biology/Pictorial/PictorialKey.html

 


 

Soorten die maar zelden op Bonaire te zien zijn


Lederschildpadden komen slechts af en toe voor in het water rond Bonaire. Meestal worden ze gezien vanaf boten in het diepe water voor de kust wanneer de schildpadden langskomen op zoek naar hun enige bron van voedsel: kwallen. Soms wordt STCB opgeroepen om lederschildpadden te redden die verstrikt zijn geraakt in beuglijnen die worden gebruikt door de visserij. En heel af en toe komt een lederschildpad aan land om te broeden.

 

 

Lederschildpad - Daniel Evans

 

 

Meer weten?


Leer over de zeeschildpadden van Bonaire tijdens avondpresentaties door STCB-medewerkers. Elke 2e en 4e woensdag om 19 uur in Bruce Bowker's Carib Inn.