Lopen de zeeschildpadden van Bonaire gevaar?

 

Omdat onze zeeschildpadden grote afstanden afleggen, hebben ze te maken met wereldwijde bedreigingen zoals zeevervuiling, hardnekkige jacht en incidentele vangst door de visserij. Lokaal vormt slecht beheerde ontwikkeling de grootste bedreiging voor onze ecosystemen en zeeschildpadpopulaties:

 

  • Ongecontroleerd afval vervuilt riffen en foerageergebieden.

 

  • Broedstranden lopen gevaar om te worden beschadigd of vernietigd door zandwinning, koraalwinning en kustbouw.

 

  • Licht en activiteit van gebouwen aan de kust kunnen broedende vrouwtjes afschrikken en babyschildpadden desorienteren.

 

  • Toeristische activiteiten tasten steeds meer foerageergebieden van zeeschildpadden aan.

 

  • Stroperij en dodelijke verstrikking in vislijnen en afval, hoewel dit minder wordt op Bonaire, blijven zeeschildpadden bedreigen.

 

 

Inwoners van Bonaire protesteren tegen zandwinning die een broedstrand heeft verwoest - foto STCB

 

 

Heeft u een zeeschildpad gezien?


Zo ja, dan nodigen wij u uit om deel te worden van het Sea Turtle Sighting Program (zeeschildpadwaarnemingsprogramma) van STCB. U kunt uw waarneming registreren bij deelnemende duikwinkels. Vraag naar het formulier voor schildpadwaarneming en vul de informatie over uw waarneming in.


Deelnemende duikwinkels:

BelMar

Bonaire Dive and Adventure

Buddy Dive

Carib Inn

Dive Inn

Divi Dive Bonaire

Div'ocean

Great Adventures

Port Bonaire

Toucan Diving

Tropical Divers

VIP Diving

Wanna Dive

Yellow Submarine 

 

Status van Caribische zeeschildpadden

Zeeschildpadden leven al 150 miljoen jaar in de zeeen van de wereld. De Caribische zeeschildpadpopulaties waren vroeger enorm groot, maar op het moment van de Europese expansie begonnen deze snel af te nemen.

Wetenschappers schatten dat er in de 17de eeuw ruim 90 miljoen groene zeeschildpadden in de Caribische zee├źn zwommen. Dat aantal wordt nu geschat op 300.000.

De populatie van karetschildpadden is met 99,7 % gedaald, van 11 miljoen naar 30.000. Net als in de rest van de wereld worden alle Caribische zeeschildpadden nu met uitsterven bedreigd.