Bescherming van zeegras

 

De laatste jaren wordt het zeegras van Lac bedreigd door toenemend recreatief gebruik. In 2008 namen de zeegrasbedden voor de windsurfcentra snel af in grootte en dichtheid als gevolg van vertrapping door mensen en beschadiging door windsurfmateriaal.

 

 

In reactie daarop hebben STCB en Progressive Environmental Solutionseen projectpartnerschap gevormd met steun en toezicht van STINAPA Bonaire. Het project is een reeks eenvoudige maatregelen om de gevolgen van recreatie op Lacs kwetsbare ecosystemen te beperken:

 

  1. Er werd een drijvende lijn met kleine drijvers aangebracht om de zeegrasbedden te beschermen in de veel gebruikte gebieden op het schiereiland Sorobon.
  2. Er werden omkeerboeien geplaatst op de grens van de 'Witte zone'. Zoals de naam al zegt, moeten windsurfers omkeren bij deze markeringen. Gebruikers mogen deze grens niet over.
  3. Er zijn grote boeien geplaatst parallel aan de binnenkant van het koraalrif. Gebruikers worden gewaarschuwd om voorzichtig te zijn in dit gebied en worden eraan herinnerd dat het rif niet mag worden aangeraakt. De boeien zijn ook bestemd om kajaks aan te meren.
  4. Duidelijke borden bij de twee windsurfcentra stellen gebruikers in kennis van de voorschriften en beschrijven de waarde van Lacs ecosystemen en zijn wilde bewoners.

 

 

 

Installatie van zeegrasbescherming - foto STCB

De ondiepe baai van Lac aan de wilde oostkust van Bonaire - foto Kevin Favreau

 

Bonaires Lac, de grootste baai in de Nederlandse Antillen, is een ecosysteem dat zo rijk en waardevol is dat deze krachtens een verdrag is beschermd als een Ramsar-watergebied van internationale betekenis. Lac bevat de enige belangrijke mangrove- en zeegrasecosystemen van Bonaire en is een centrum van historische en culturele waarde.

Onderzoek van STCB heeft aangetoond dat jonge zeeschildpadden die in Lac foerageren, gemiddeld 8 centimeter per jaar groeien, in tegenstelling tot gemiddeld 3 centimeter per jaar in het grotere Caribische gebied.

Waarom is dit verschil in groei zo groot? We weten het niet, maar we beginnen gegevens te verzamelen die ons misschien het antwoord kunnen geven.

 

Wat maakt zeegras zo bijzonder?

De zeegrasbedden van Lac vertragen de waterstroom en houden sediment vast, zodat het water van de baai schoon en helder blijft.

De wortels van het zeegras houden het zand op zijn plaats en voorkomen erosie. De bladeren van zeegras produceren zuurstof en bieden beschutting voor een complexe gemeenschap van planten en dieren, evenals voedsel voor twee wereldwijd bedreigde diersoorten: groene zeeschildpadden en grote kroonslakken.

Zonder zeegras zou het zand van Lac wegspoelen, zou het heldere water troebel worden en zou het overvloedige en diverse zeeleven achteruit gaan.