Onderzoek in het water

 

Als je een schildpad met een label aan zijn voorpoot ziet, is dat een teken dat er belangrijke informatie wordt verzameld. Onderzoek vormt de fundering van doeltreffende bescherming en elk jaar worden circa 150 schildpadden gevangen, gemerkt, gewogen en gemeten door STCB-medewerkers. Elke schildpad wordt gecontroleerd op letsel en ziekte en daarna weer voorzichtig vrijgelaten op de plaats waar hij was gevangen. Het is inspannend werk, maar in de loop der tijd helpen de verzamelde gegevens ons om lokale trends te bepalen in groeicijfers, de gezondheidsstatus van schildpadden die hier verblijven, hun bewegingen rond Bonaire en schattingen over aantallen schildpadden.
In 2003 hebben we gestandaardiseerde methodes opgezet voor het onderzoek in het water en het merkingsprogramma en per december 2009 hebben wij 1040 schildpadden van een merk voorzien.

 


We hebben ontdekt dat groene zeeschildpadden in Lac (een grote, ondiepe baai aan de oostkust van Bonaire) veel grotere groeicijfers vertonen dan zeeschildpadden in de rest van het Caribische gebied. De groene zeeschildpadden in Lac vertonen een jaarlijkse gemiddelde groei van 8 centimeter, vergeleken met gemiddeld 3 centimeter per jaar in het grotere Caribische gebied. Dit opmerkelijke verschil in groeicijfers benadrukt het uitzonderlijke ecologische belang van Lac. Er moet een grote hoeveelheid gegevens worden verzameld en geanalyseerd, zodat we beter inzicht krijgen in waarom Lac zo'n uitstekende habitat is voor groei, terwijl er tegelijkertijd een ernstige schildpadziekte heerst (fibropapillomatose). Pas dan kunnen wij een beheersplan ontwikkelen dat kan worden gebruikt om optimale omstandigheden te stimuleren. Intussen is STCB bezig met de bescherming van de habitat in Lac die wordt bedreigd door toenemend gebruik door mensen

 

 

Schildpadden worden aan boord van de onderzoeksboot van STCB gebracht voor gegevensverzameling - foto Marlene Robinson

Een groene zeeschildpad met zijn nieuwe identiteitsplaatje - foto Marlene Robinson

 

 

Karetschildpad met zijn voorpootlabel.