Reiniging van stranden

 

Klein Bonaire is de belangrijkste broedplaats van de bedreigde zeeschildpadden van Bonaire. Circa 2/3 van de nesten die we elk jaar hebben, bevinden zich op Klein Bonaire. STCB organiseert een halfjaarlijkse schoonmaakactie samen met lokale partner STINAPA om ervoor te zorgen dat de stranden van Klein Bonaire geen vuil en afval bevatten. Dit geeft vrouwelijke schildpadden die eieren willen leggen goede toegang tot nestplaatsen. Ook babyschildpadden profiteren hiervan, omdat ze veilig naar zee kunnen.


Elk jaar maken volwassen vrouwtjes gemiddeld 50 - 75 nesten op de stranden van Klein. Vijfenzestig nesten kunnen leiden tot 6500 babyschildpadden die de zee proberen te bereiken!

 

 

Voor een pasgeboren zeeschildpad is de weg naar zee vol gevaren - foto Remie Bakker

Vrijwilligers ruimen de rommel op Klein Bonaire op - foto Patrick Holian

 

 

Veel Caribische eilanden hebben een nogal afstandelijke relatie met hun riffen. Als je deze koraalecosystemen wilt ervaren, moet je er vaak per boot heen. Maar de riffen van Bonaire liggen vlak bij de kustlijn.

Afval dat in zee spoelt, kan een bedreiging vormen voor het zeeleven en dieren op zoek naar voedsel, waaronder zeeschildpadden, kunnen de fatale fout maken om drijvend plastic te eten, omdat dit erg op kwallen lijkt.

Afval tegenhouden voordat het in zee verdwijnt, is van belang voor de gezondheid en diversiteit van het rif.

Klik hier voor informatie over de volgende schoonmaakactie.